onsdag 22 april 2009

agape

en av mina favoritförfattare är utan tvekan Rob Bell. Han är så relevant i allt han säger.

"Agape älskar inte en människa för att hon förtjänar det.
Agape gör henne värdig genom styrkan och kraften i kärleken.
Agape älskar inte en människa för att hon är vacker.
Agape älskar på ett sådant sätt att hon blir vacker.
Det finns kärlek för att, kärlek så att, kärlek i syfte att
och så finns det kärlek, punkt. 

Agape behöver ingen anledning."

wow. Bibeln använder sig av olika ord när den talar om kärlek just för att man skall förstå styrkan bakom ordet. Det grekiska ordet Agape är det starkaste av alla. den villkorslösa kärleken. i Joh 3:16 står det "Ty så agapade Gud världen att han utgav sin enfödde son.." Han gav oss Jesus, vägen tillbaka till Gud. Vi blev skapade till Guds avbild, vi bröt relationen men Gud sände direkt sitt kärleksbrev till människan. Han såg till att skapa ett folk som han gav ett löfte. Han förberedde marken för Messias som skulle komma för att ta straffet (som var vårt pga att vi bröt relationen och löftet till Gud). och han kom!

Det var våra sjukdomar han bar,  våra smärtor tog han på sig, 
medan vi höll honom för att vara hemsökt, slagen av Gud och pinad. 
Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra 
missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, 
och genom hans sår är vi helade. Vi gick alla vilse som får, var och en 
gick sin egen väg, men all vår skuld lade HERREN på honom.  Jes 53

..och det coolaste av allt är att han gjorde det oavsätt vad. oberoende av hur många som skulle gensvara, oberoende av hur vi mådde, vad vi sa, hur vi levde, oberoende av vår respons. Han skulle sänt honom om jag så var den enda levande själen på den här jorden - även om jag vägrat ta emot honom! Det är det som är så stort med Gud. Att han bara älskar och älskar och älskar. oberoende av hur bra vi presterar, hur många rätt vi prickat och oberoende av om vi ens bryr oss om honom. 

..och den största utmaningen är att vi är kallade att älska varandra på detta sättet. utan att vilja ha något tillbaka. det kan vara så svårt ibland. Man offrar kanske mycket för någon annans skull, tjänar andra - man älskar någon. Men när man inte ens får ett tack är det så lätt att ge upp och tänka "det är ingen idé att jag fortsätter för ingen ser det ändå". men frågan är då om det inte är just  att fortsätta som är Agape

Att inte bry sig om responsen utan bara ge Agape för att det är ens drivkraft.

3 kommentarer:

  1. agape - den villkorslösa kärleken. Men är det inte bara och Endast Gud som kan ge den villkorslösa kärleken? Vi är människor, syndare, även om vi försöker tjäna och älska vår nästa (vilket vi absolut bör göra!), så kan vi ändå inte älska helt villkorslöst. Ordet agape användes väl endast som beskrivning för Guds kärlek, och jag tror inte att man skall försöka blanda ihop den med den mänskliga kärleken. Den mänskliga kärleken har begränsningar, vilket Guds kärlek inte har. många språk som har "kärleks-ord" som är olika beroende på mänsklig eller gudomlig kärlek. Ex grekiskan o swahiili.

    Det är kul att läsa och lära sig mer om grundtexterna och dess ord, men jag tror vi behöver vara försiktiga med användningen av dem, så att vi inte missbrukar orden.

    Men bra text du skrev, kärlek är grymt och det viktigaste vi kan ge till människor! Fortsätt med det du gör, älska Gud och älska människor! :)

    SvaraRadera
  2. suck. allt detta klagande. jag har läst att agape används en hel del i NT.. och bara "oftast" när det gäller kärleken från Gud till människan. men det är just ordet agape som används när mannen uppmanas att agapa sin hustru precis som kristus agapade församlingen. självklart kommer en mäniska aldirg någonsin kunna älska så som Gud gjorde, vi kommer alltid ha en bit egoism kvar det är ofrånkomligt i och med att vi lever i en syndig värld och därför är av syndig natur. men vi upmanas att sträva mot just den kärleken. enligt mig är det den ÄKTA kärleken. den helt egistiska. och jag tror verkligen att Gud vill att vi strävar efter att älska så. annars kan du ju säga att du aldrig kommer predika helt felfritt eftersom du är människa.. därför skall man inte predika? eller?

    självklart skall vårt mål vara att ge agape.

    SvaraRadera
  3. Hej Sandra! grymt Bra skrivet jag blir peppad av dina ord! fortsätt att skriv du är duktig och lägger fram det på ett bra sätt! puss kram din malin

    SvaraRadera